Kon. Wilhelminastraat 20
3751 DD Bunschoten-Spakenburg

In beweging gezet door FYSIOHUIS

Vitaliteit is meer dan 'niet ziek zijn'

28 juni 2022

Vitaliteit is meer dan 'niet ziek zijn'

Er is steeds meer aandacht voor vitaliteit op de werkplek. Een goede gezondheid gaat om het hebben van een goede kwaliteit van leven en jezelf opgewekt, sterk en vitaal te voelen en is dus meer dan alleen maar niet ziek zijn.


Vitaliteit is meestal gericht op de lichamelijke gezondheid van medewerkers, maar mentale, sociale en financiële gezondheid zijn net zo belangrijk.
Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat bij medewerkers met een goede gezondheid de productiviteit gemiddeld 83% is. Bij medewerkers met een slechtere gezondheid daalt de productiviteit tot 65%. Door in deze factoren te investeren kunnen werkgevers de vitaliteit en gezondheid van hun medewerkers verbeteren en de inzetbaarheid vergroten. 


Wat is een vitale medewerker?


Vitaliteit betekent voor iedere medewerker iets anders en verdient een persoonlijke aanpak.
Een vitale medewerker is mentaal en fysiek gezond en gaat met plezier naar het werk. De medewerker kan goed met tegenslagen omgaan en wordt tijdens zijn werk niet gehinderd door stressgevoelens over werk- of privézaken.


Vijf factoren die de vitaliteit van medewerkers verbeteren


Fysiek
Slechte voeding, gebrek aan slaap en weinig lichaamsbeweging hebben invloed op de fysieke vitaliteit van medewerkers. Dit is erg vervelend voor de medewerker, maar kan ook van invloed zijn op het bedrijf, door stijging van medische kosten en door de uitval van medewerkers. Voor zowel de werkgever als medewerker is het dus verstandig om te investeren in een gezonde levensstijl. Ga bijvoorbeeld fietsen naar werk en stimuleer dit als werkgever met een fietsplan. Trakteer gezonde snacks of probeer tussendoor een rondje te lopen.


Mentaal
Emotionele vitaliteit is belangrijk bij het onderhouden van gezonde en betrokken werknemers. Een medewerker die goed in zijn vel zit heeft meer werkplezier, is meer betrokken en is productiever. Voor organisaties is het dus van belang om inzicht te hebben in de mentale gezondheid van medewerkers en om te investeren in een fijne en veilige werkomgeving. Als medewerker is het belangrijk om inzicht in je eigen mentale gezondheid te hebben en daar zo nodig aan te werken.

 
Sociaal
Persoonlijke relaties kunnen van invloed zijn op het algemene welzijn. Zo blijkt uit onderzoek dat eenzaamheid kan zorgen voor een verminderde fysieke en mentale gezondheid. Medewerkers die zich niet goed behandeld voelen op het werk zijn 80% minder productief. Organisaties hebben dus baat bij een werksfeer die gericht is op het leggen van sociale contacten het creëren van goede werkrelaties. Organiseer uitjes, een gezamenlijke (gezonde) lunch, wandelingen, maar toon vooral interesse in elkaar. Vragen hoe het met iemand gaat kan al het verschil maken.


Financieel
Hypotheekschuld, onderwijsuitgaven of zorgen over pensioen: geldproblemen kunnen veel stress veroorzaken bij mensen. Financiële stress heeft invloed op gezondheid, geluk en prestaties. Om deze stress bij medewerkers te verlagen of te voorkomen kunnen werkgevers zorgen voor goede begeleiding en het geven van informatie over dit soort zaken, zoals inzicht geven in inkomsten en uitgaven. Wanneer mensen beter zijn voorbereid op de toekomst, kunnen zij de stress verminderen.

Professioneel
Met plezier werken is gezond. Maar dit hangt af van verschillende factoren, zoals de werkdruk, ontwikkelingsmogelijkheden, feedback, waardering en sociale steun die medewerkers krijgen. Als werkgever en collega is het dus belangrijk om met elkaar aan deze factoren te werken.
Daarnaast is het ook van belang om tekenen van stress goed in de gaten te houden. Denk aan mensen die vaak afwezig reageren, afspraken vergeten, mopperen of snel geïrriteerd zijn. Praat met ze over wat er aan de hand is en geef ze extra de gelegenheid om stoom af te blazen en weer vitaler te worden.


Vitaliteitscheck
Wil jij weten hoe het zit het met jouw vitaliteit en dat van je medewerkers? Wij zijn gestart met het vitaliteitshuis, hier bieden we diensten speciaal ontworpen om bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van een vitaal bedrijf. Een van deze diensten is een uitgebreide vitaliteitscheck voor iedere medewerker.


Meer weten?

Bekijk onze website www.vitaliteitshuis.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en houd onze socials in de gaten.

door Hylke Brouwer 13 januari 2025
Begin het nieuwe jaar goed en investeer in je gezondheid met de Vitaliteitscheck van het Vitaliteitshuis. Onze uitgebreide Vitaliteitscheck brengt je gezondheid en vitaliteit in kaart door middel van online vragenlijst en fysieke metingen. Hierbij krijg je uitgebreid inzicht in hoe je het doet op thema's zoals bewegen, stress, slaap en voeding. Maar ook komen er werk-gerelateerde onderwerpen als werkdruk, werkplezier en werk-privé balans aan bod. Je krijgt van ons een concreet actieplan om je vitaliteit te verbeteren. Hierbij maken we o.a. gebruik van online video's die je kunt bekijken en tips en oefeningen die je kunt doen. Start 2025 vitaal en energiek; ontdek hoe u uw gezondheid kunt optimaliseren met de professionele begeleiding van het Vitaliteitshuis. De vitaliteitscheck duurt ongeveer 1 uur en bieden we nu tijdelijk aan van 120,- voor 99,- euro (inclusief BTW). Heb je interesse of wil je een vitaliteitcheck inplannen? Stuur een email naar info@vitaliteitshuis.nl of bel naar 033-2982594 (nummer van het Fysiohuis).
door Laura Jansen 25 oktober 2024
De term burn-out is in de afgelopen jaren populair geworden. Krantenkoppen en sociale media berichten beschrijven een toename van mensen met burn-out klachten. Maar wat is een burn-out nu eigenlijk? En wat is het verschil met overspannen zijn? Hieronder antwoord op deze vragen.
door Melanie de Graaf 4 september 2024
Veel werkgevers, bedrijven, zorgverzekeraars of sportscholen bieden een Preventief Medisch Onderzoek aan, ook wel PMO genoemd. Dit PMO is een uitgebreid onderzoek naar de gezondheid van je medewerkers.
Share by: