Vitaliteitscheck als preventief medisch onderzoek

4 september 2024

Vitaliteitscheck als preventief medisch onderzoek

Veel werkgevers, bedrijven, zorgverzekeraars of sportscholen bieden een Preventief Medisch Onderzoek aan, ook wel PMO genoemd. Dit PMO is een uitgebreid onderzoek naar de gezondheid van je medewerkers.

Meestal bestaat een PMO uit verschillende onderdelen, zoals een conditionele test, een krachttest en een lichamelijk onderzoek. Het doel hiervan is om vroegtijdig de gezondheidsrisico’s op te sporen die met werk te maken hebben. Maar er zijn meer risico’s die de duurzame inzetbaarheid bedreigen. Denk aan een ongezonde leefstijl, met risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker.  
  

Er zijn verschillende soorten PMO’s. Zo kan iemand bijvoorbeeld op eigen initiatief bij de sportschool een fitheidstest of sporttest laten doen. 

Ook kan je als werkgever een gezondheidstest aanbieden aan je medewerkers. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om werknemers periodiek de gelegenheid te geven dit onderzoek te ondergaan, maar de werknemer is meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek (PMO), gezondheidscheck of health check. Als werkgever krijg je zo een goed beeld van de gezondheid van je medewerkers. Op basis van de test kun je als bedrijf adviezen krijgen over een gezondere werkplek voor je medewerkers. 
  

Hoe werkt een preventief gezondheidsonderzoek? 

Preventieve gezondheidsonderzoeken bestaan uit verschillende onderdelen. Vaak starten de onderzoeken met een vragenlijst over de gezondheid en leefstijl. Vervolgens wordt de fitheid, conditie en belastbaarheid van de spieren getest. Bijvoorbeeld door een stukje te fietsen op een hometrainer of een paar minuten te lopen. Glucose en cholesterol waardes worden gemeten en soms worden ook de ogen en/of gehoor getest. De uitslag van een preventief gezondheidsonderzoek wordt na afloop van de verschillende testen besproken met de medewerker. 

 

De Vitaliteitscheck 

Bij het Vitaliteitshuis bieden wij o.a. de Vitaliteitscheck aan. Met onze Vitaliteitscheck brengen we de vitaliteit, het welzijn en de inzetbaarheid van de medewerkers in kaart. Dit doen we aan de hand van een uitgebreide online vragenlijst en fysieke metingen. Op basis daarvan geven we middels een coachgesprek met de medewerker een terugkoppeling met o.a. een concreet actieplan. De vitaliteitscheck kan worden ingezet als PMO. 

 

Interesse gekregen? Neem dan een kijkje op onze website www.vitaliteitshuis.nl voor meer informatie! 


door Hylke Brouwer 13 januari 2025
Begin het nieuwe jaar goed en investeer in je gezondheid met de Vitaliteitscheck van het Vitaliteitshuis. Onze uitgebreide Vitaliteitscheck brengt je gezondheid en vitaliteit in kaart door middel van online vragenlijst en fysieke metingen. Hierbij krijg je uitgebreid inzicht in hoe je het doet op thema's zoals bewegen, stress, slaap en voeding. Maar ook komen er werk-gerelateerde onderwerpen als werkdruk, werkplezier en werk-privé balans aan bod. Je krijgt van ons een concreet actieplan om je vitaliteit te verbeteren. Hierbij maken we o.a. gebruik van online video's die je kunt bekijken en tips en oefeningen die je kunt doen. Start 2025 vitaal en energiek; ontdek hoe u uw gezondheid kunt optimaliseren met de professionele begeleiding van het Vitaliteitshuis. De vitaliteitscheck duurt ongeveer 1 uur en bieden we nu tijdelijk aan van 120,- voor 99,- euro (inclusief BTW). Heb je interesse of wil je een vitaliteitcheck inplannen? Stuur een email naar info@vitaliteitshuis.nl of bel naar 033-2982594 (nummer van het Fysiohuis).
door Laura Jansen 25 oktober 2024
De term burn-out is in de afgelopen jaren populair geworden. Krantenkoppen en sociale media berichten beschrijven een toename van mensen met burn-out klachten. Maar wat is een burn-out nu eigenlijk? En wat is het verschil met overspannen zijn? Hieronder antwoord op deze vragen.
door Laura Jansen 28 juni 2022
Hoe een werkplek is ingericht heeft invloed op de gezondheid. Omdat medewerkers veel tijd doorbrengen op hun werkplek ontstaan hier ook vaak de gezondheidsklachten. Een niet passende werkplek veroorzaakt klachten en kan leiden tot ziekteverzuim. Om dit te voorkomen, kan een werkplekonderzoek zinvol zijn. Een kleine aanpassing maakt soms al het verschil tussen gezond werken en een ziekmelding.